Silmarillion (Hostýnské vrchy) 14.-16.5.1999

sepsal: Rosta


Patek 14. kvetna

Vsechno zacalo v patek, na Smichovskem nadrazi v Praze, kde jsme se vsichni zacali shromazdovat ve 12:30. Po obsazeni tri kupe ve vlaku prisla pruvodcia nalepila na vagon cedulku - Mistenkovy vagon. Tohle se nam moc nelibilo a presunuli jsme se do zadnejsich vagonu, kde nehrozilo, ze by se nas nekdo snazil vyhodit z okupovanych mist. Po prijezdu na Hlavni nadrazi se pridalitri posledni bojovnici a nyni nas bylo celkove 14.

Cesta byla velmi dlouha a unavna, v Pardubicich pristoupili Dulek a Sokol, takze na prestup v Huline nas dorazilo 16, vsichni samozrejme skreti. Naprestupu uz bylo nekolik desitek bojovniku a spousta dalsich lidi. Vzpominali jsme na minulorocni cestu, kdy prijel kraticky osobak a nenijiste, zda se do nej vsichni nacpali, rozhodne vevnitr tenkrat nebylo k hnuti. Ted se tato situace neopakovala, protoze s 15 minutovym zpozdenim dorazil dlouhy spesny vlak, kam se bez velkych problemu vsichni vesli. Po dalsich dvaceti minutach jsme byli v Bystrici pod Hostynem.

Na zastavce prave stal autobus do Chrastiny i do Rusavy, protoze ten do Chrastiny byl uz skoro plny, rozhodl jsme se jet tim Rusavskym, pri cemz me nasledovalo dost lidi. Na konecne v Rusave vystoupila a vydala se do kopcebanda bojovniku, jejich elan brzy kopec kompletne schladil. Rekl bych, zepriste jedu pres Chrastinu!

Do tabora jsme dorazili prave kdyz zacalo prset. Vsichni zacli stavetstany. Po nejake dobe dest ustal a byla moznost obejit lezeni, podivat se poznamych, zajit za organizatory, udelat neco k jidlu ci cokoliv jineho. Vsude kolem se rozhorely ohne, zacalo se hrat, pricemz samozrejme na ruznych mistech ruzne veci. Nakonec doslo i na spanek.


Sobota 16. kvetna

Rano jsem se probudil, jeste ve spacaku nasnidal a pak vylezl ven a vyrazilna obhlidku. V lezeni bylo vcelku zivo, prichazeli dalsi bojovnici. Cekalo se na proslov hlavniho organizatora - Harkonena. Behem cekani zacalo prset. Kdyz svolal Harkonen vsechny na louku, lilo vcelku slusne, tak jsem zustal pod stromy a o vsechen proslov prisel, stejne jsem se od kamaradu dozvedel,ze nebylo nic slyset. Ke konci proslovu prestalo prset, dokonce vysvitlo slunicko, takze se mohlo zacit.

Po dlouhem cekani nas organizatori odvedli na veze, prvni sla cerna strana.Hned na okraji louky, kde se taborilo, byla umistena Sauronova vez, kde zustala Skata. Po chvili okolo proslo kompletni bile vojsko na sve veze.Nase vez byla z casti umistena v bazince, takze jsme ji chteli o kousek premistit, ale nakonec z toho nejak seslo. Protoze do zacatku boje jeste zbyvalo par minut, zasel jsem do tabora pro trochu kalorii, pricemz jsemse bavil s Vosakem - Radimem, ktery prave dorazil. Kdyz jsem se vracel zpet,zahlidl jsme pred vezi nejake trpasliky a vypadalo to, ze se schyluje koblehani. Z tabora se mnou vyrazil Sokol a ted jsem se chteli nejak drzedostat do veze, coz se nam povedlo, protoze nasi udelali vypad a pustili sedo trpasliku. Rychle jsem vbehl do veze, navlek si rukavice, navlek si stit,chytl jsme savli a vybehl ven do boje, avsak zahlidl jsem uz pouze trpaslicimrtvoly. Takze v prvnim stretnuti jsem si vubec nestihl zabojovat.

Za nekolik minut se na vezi nechalo pouze asi 10 skretu a zbytek vyrazilnekam ven do boje. Vysli jsme kousek lesem a zaslechli zvuky boje, a kdyz jsme tam dorazili, bylo videt spousty skretu kolem bile veze. Z leve stranyse objevilo neco trpasliku, takze cast vojska se presunula jejich smerem. Okamzite jsme probehl jednim krovim a dostal se trpaslikum do boku, uz zacliustupovat, presto se jeden z nich obratil ke me, ale nezastavil me, povelice kratkem boji dostal ranu do boku. Pote jsem jeste sundal jednoho trpaslika ze zadu, zbytek uz utikal a ja uz je nepronasledoval, protozeokolo bylo skretu dost, tak jsem si chtel sebrat sve dva glejty. Jednomutrpasliku nesel ten glejt rukou v rukavici dlouho sundat, kdyz ho nakonecsundal, nebylo jiz po tom druhem stopy, takze mi utekl jeden glejt.

Boj pokracoval a presunul se k dalsi vezi, o ktere doposud nevim, komuvlastne patrila. Na mackani se u vezi mam velmi vyhraneny nazor - neucastnimse ho, takze jsem par minut postaval jen tak kolem, dokud se neobjevilo dalsi vojsko slozene opet predevsim z trpasliku. Boj opet nebyl dlouhy, rozjeti skreti se vrhli na prichazejici posily, nekolik z nich, vcetne me,je zaclo obchazet z boku. Behem boje jsem zabil sveho dalsiho protivnika.Posily byly zabity nebo obraceny na utek.

Behem boje se do skretich zad priblizilo bile vojsko. Opet jsme zaujmul svepostaveni na kridle. Na bile vojsko stacilo poradne zarvat a obratilo se nautek, ktery se zastavil az u jejich veze. Behem boju v okoli jsme sundal dalsiho elfa a dostal dalsi glejt. Pri dalsim boji jsme byl raneny do ruky, ale hned za mnou stala markytanka, ktera me vylecila. V brane bile vezestalo par lucitniku a nekolik bojovniku s obourucaky. Netusil jsem zetato vez je nedobytna, takze jediny vysledek meho soukromeho utoku nalucistniky v brane byla ma smrt, kdyz se jeden dvoumetrovy elfik sobourucakem natahl az nekam za me. Lucistnici byli nezranitelni, takze to byla hloupa smrt.

Jako mrtvola jsem dosel na hlavni vez skretu, kde se odevzdavali ziskane glejty a ozivovali mrtvoly. Posedel jsem 10 minut a pote opet vyrazil doboje. Pri ceste z veze proti me sli Vera s Lindou, ktere byly zive, pouzejen tak bloumali po okoli a snazili se nenechat se nikym zabit. Sli jsme dalk bilym vezim, pricemz jsme se pridali do skupiny, ktera vyrazila smerem natrpaslici vez.

U trpaslici veze se tvrde bojovalo, pricemz trpaslici se branili mimo ni, protoze skretu byl priblizne stejny pocet. Chvili po prichodu nasi skupinkyse objevila skupina bilych elfu. V tu chvili to vypadalo pro skrety jakokatastrofa, protoze skreti bojovali s trpasliky, kde byl potreba kazdy.Proti elfum se obratila jen nepocetna skupina, rekl bych ze elfu bylo tak 14a skretu 8. Skreti vyckavali a z obou rad skretu stojicich zady k sobe se ozyvaly jen vykriky dozadujici se pomoci, pokud mozno bozi. Elfove byli viditelne nerozhodni, skreti nechteli jako slabsi zautocit, tak jsme chtel,jako obvykle, se k nim priblizit z boku a trochu je otestovat. Postupovaljsem viditelne sam a presto mezi elfy bylo videt narustajici paniku, cozsamozrejme neuniklo skretum, takze jsme se na ne s revem sebevrazedne vrhli.K nasemu milemu prekvapeni se vsichni elfove dali na utek! Protoze jsem bylnejbliz, jednoho jsem dostihl a zabil. Zbytek elfu s tremi skrety v patach zmizel pryc, rekl bych ze jsme nezabili vic nez tri, protoze zacli utikat vdobe, kdy jsme byli dost daleko od nich.

Bohuzel toto kouzelne vitezstvi nebylo korunovano porazkou trpasliku, naopak se jim povedlo porazit nas. Kdyz jsem v bitve byl zranen do prave ruky, musel jsem si sundat stit. Pohled okolo me presvedcil ze tohle uz nevyhrajem, a rozhodne jsme neminil utikat, tak sem se postavil z savli v leve ruce trem trpaslikum a pokusil se o sebevrazedny vypad. Bohuzel se vubec nepovedl, byl jsem zabit bez toho, ze bych nekoho z nich zasahl. Takjsem sebral stit a savli a vydal se v skupine mrvol na nasi vez.

Na hlavni vezi sedelo opet dosti mrvol, takze jsem se dozvedel nove zpravy.Nasi Sauronovu vez dobylo bile vojsko, dalsi cerna vez byla pry strzena skrety, protoze byla na nebranitelnem miste a nemeli zajem ji chranit. Zacalo mirne poprchavat a kdyz poprve zahrmelo, Melkor se zacal usmivat arikat, ze nam konecne pocasi preje.

Za mirneho deste jsme s Verou opet vyrazili do boje. Na okraji louky stalo nekolik cernych bojovniku, tak jsme se k nim chystali pripojit, avsak nez jsme k nim dosli, vesli do lesa, za par vterin zase z lesa vylezli a zaujalipostaveni na jeho okraji. Pridali jsme se k nim. Po ceste prislo neconepratel, ale narazili na rozhodny odpor a byli pobiti ci zahnani. Sli jsmetedy dal po ceste, zaclo solidne lejt a proti nam slo stale vic mrvychskretu. Nejaky mrtvy balrog na nas zarval ze je nas prilis malo, ale nikdo nemel naladu ho poslouchat a pokracovali jsme dal. Krome mrtvych skretu bylovidet i mrvoly nepratel, takze jsme ocekavali krutou rez. Dosli jsme na dohled od veze trpasliku, kde probihal boj, ale byl vcelku chaoticky, bylozde i malo bojovniku.

Zde jsem videl odpoved na otazku, proc nepoustet mladsi bojovniky do bitev.Jeden vyrazne mladsi bily bojovnik byl zasazen skretem, zasah viditelneuznal, boj mezi tema dvema se zastavil. Musim rici ze byli oba na volnejsim prostranstvi, zadna rada, jednalo se pouze o ne dva. Takze boj se po zasahuelfa zastavil, skret ocekaval ze mu ten elfik da svuj zivot, pricemz sekoukal okolo, jak boj pokracuje. Kdyz se skret o elfa nestaral, tentoprehodil mec do druhe ruky a seknul ho do zad. Prekvapeny skret se otocil a elfik mu sdelil, ze ho zasahl pouze do ruky, takze at mu da svuj zivot, zeon ho prave zabil. Musim rici, ze ten elfik by byl zabit driv, nez by si stacil prehodit mec z jedne ruky do druhe, ale tvaril se jako zabity. Sel jsem tedy k nim a zjistil, ze ten elfik chce glejt sveho nepritele a neminise bavit o vubec nicem. Nechal jsem ho vzit skreti glejt, rekl mu neco otom, co si myslim o lidech co jezdi na takove akce "vyhravat" a ne se bavit,pricemz jsme ho pri hovoru necekane zabil, nechal jsem mu zivot, protoze prome nemel zadnou trofejni cenu.

Pokracoval jsem k trpaslici vezi, kdyz tu zacli padat kroupy. Nebyly moc velke, ale docela to prekvapilo. O trpaslici vez se zatim vedl divoky boj v lijaku a krupobiti, da se rici ze timto byla nalomena moralka obrancu, kterinecekali takovy napor a vez padla! Byl to velice pekny pohled na bitvu vtakovem necase, skoda ze nebylo jeste vic blesku a hrmeni. :)

Protoze jsem mel sebou Veru, stoupli jsme si pod strom a chraneni stitem cekali na konec bourky. Protoze jsem vsak byl lacny po dalsim boji, a Vere byla zima, poslal jsem Veru do tabora a sam se vydal hledat nejake dalsi skrety, kteri nekam zmizli. Cestou jsem potkal mrtveho Fingola?, ktery si stezoval na dezertery a chtel usporadat nejakou bitvu na louce, aby se ukazaly ztraty a vylezlo na chvili z lesa, protoze prestalo prset, ale zestromu stale kapalo. Jeden skret, ktery se u nas objevil sel s nim k jejich velitelum, aby se blize domluvili, ja zatim vyrazil k cernym. Po nejake dobejsem nasel Melkora, ktery vysel ze sve pevnosti a byl na louce, tak jsem muvyridil co jsme vedel. Dorazil i posel, takze se nakonec chystala bitva.

V prvni bitve jsem se ozbrojil pujcenym lukem od Vojty, jehoz luk je profesionalni prace. Pujcil mi i sipy, ale nechtel, abych jich moc ztratil,takze jsem strilel predevsim nalezenyma cizima. Rekl bych, ze jsem sestrefil asi 2 sipy ze tri, coz neni spatne, protoze jsem strilel dost. Ani me nakonec nezabili, protoze bitka byla predcasne ukoncena pro zraneni.

Pri druhe bitve se nesmel luk pouzivat a nez jsem dosel pro svuj stit amec, byli jiz skreti na ustupu, takze jsem dobehl na spodni okraj, kde melibili vyraznou prevahu, a hned se jich na me dost vrhlo, nez jsem se stacil vzpamatovat, byly dva zivoty dole a pak me jeste nekdo trefil zezadu, pricemz se mi v tlacenici povedlo bud vlastnim ci cizim pricinenim urvat podrazku boty, ktera uz byla mirne natrhla.

Odbelhal jsme se do lezeni, kde me pote zastihla zprava o konci cele akce,prestoze jsme cekal pouze, pauzu na obed a pote dalsi boj. Me celkove skore trofeji bylo 5:2.