Valná hromada Hnutí Brontosaurus (Brno) 1.2.-3.2.2002


Letošní Valná Hromada se konala, stejně jako loni, v Brněnském centru volného času Ulita.

Na Ulitu jsem přišel krátce před začátkem VH tj. ve tři čtvrtě na šest. Nalezl jsem zde celkem sedm lidí. (Tonda Tomek, ZuZa a další, většinou z organizačního týmu.) Přítomné jsem už znal a tak odpadlo dlouhé představování.

Organizátoři předpokládali, že se někteří delegáti dostaví později a tak naplánovali na začátek večeři. Neměl jsem co dělat a tak jsem alespoň pomohl s výzdobou a nošením potravin do kuchyně.

Postupem času přicházeli další lidé a v 19:00 se mohlo začít.

V 19:00 ale nebyla přítomna ½ přihlášených delegátů, tedy nebyla VH usnášení schopná.

Ve čtvrt na osm a dvě minuty byla již ona zmiňovaná polovina delegátů přítomna a proto mohla být VH oficielně zahájena. Po slibu delegáta nastalo seznamování s aktuální situací HB. (Počet zákl. článků, počet členů, představení nových ZČ, dotace…) Konec dnešní části VH byl odhlasován na půl dvanáctou.

A teď trocha statistiky:
Počet základních článků: 31
Počet členů: 1005

TOP 5
KPL 138 102/36
BRĎO Vlkani Mikulčice 110 84/26
Zvonek 84 63/21
Botič 60 48/12
Modrý kámen Jen 44 35/9
Volní členové 34  

Krátké poznatky ze začátku VH:

Ježibabina strategie propagace: Sundat přikolíčkované fotky jiných ZČ a na stejné místo a původními kolíčky připevnit ty svoje.

Tonda Tomek a Robby vyjádřili znepokojení nad neúčastí Věry a sLOna na VH.

Informovat více rodiče o PsB.

Letos byly tři případy, kdy volali rodičové do Kanceláře HB a chtěli informace o svých dětech, přitom ani nevěděli, o jaké PsB a ZČ se jedná. Takže rozdat pohlednice a každý ať domů nějaký ten řádek o táboře.

Jelikož se na Valné hromadě v sobotu dopoledne projednávalo jen málo velmi důležitých věcí, tak jsem se dostavil až na odpolední část. Dopoledne byly prý schváleny (mimo jiné) změny RHB a několikanásobné členství (už můžete být členy několika Základních článků)

15. březen byl vyhlášen jako šibeniční termín pro informace o PsB. Po tomto termínu už nebude možné dát na reklamní plakát konkrétní informace o daném PsB. (totéž platí i o informacích do časopisu Ještěr, který by měl vyjít někdy v dubnu, ale u Ještěra je jiné datum uzávěrky, než u informačního plakátu).

Funkce Hospodář HB byla přejmenována na Místopředseda HB.

Ochrana proti „zlým“ lidem: fungující KRK, fungující RHB, při smluvních vztazích nesmí na dokumentu figurovat jen jedna osoba. (člověk si nesmí sám sobě podepisovat smlouvy)

Spolupráce se zahraničím je téměř nulová, HB by mělo v tomto směru vyvíjet větší aktivitu. Nejvýhodnější je prý spolupráce s Německem (hodně akcí). Vedení ZČ může nahlásit, že chce dostávat informace o spolupráci se zahraničím. Některé informace by se neměli zastavit jen u vedení ZČ, ale měli by být oznámeny i členům.

V průběhu odpoledního jednání se dostavili dva vyjímeční hosté. První z nich byl prvním úspěchem akce „První generace pro Brontosaura“, druhý byl poslanec, který pomohl HB při řešení následků hospodaření p. Filipčuka. Byla uspořádána diskuze mezi panem poslancem a účastníky VH. V diskuzi mimo jiné padlo:
Brontosaurus je zaměřen na reálnou činnost a příkladem instituce, kde to funguje tak jak má.
Pan poslanec zatím nebyl na žádné naší akci v přírodě, členové VH ale rychle zareagovali: „to se dá lehce změnit“
MŠMT nemá peníze, naopak díky inflaci dává na dotacích každý rok méně
parlamentu není vysoké povědomí o HB, ale každý snad ví, že existuje.

V únoru bude uspořádána kampaň pro Ještěra. Je nutné aby bylo 1000 a více předplatitelů. V tom případě by si Ještěr na sebe vydělal a mohl by být bez problémů dále vydáván. V opačném případě se bude muset spoléhat na dotace.

Za náš základní článek byli krom mě přítomni i Jura (Delegát) a George (Host).

Jako Host jsem byl na VH HB hlavně pozorovatelem. I přesto jsem v některých případech pomohl rozhodnout. Byly to tyto dva:
Ve výroční ceně 2001 jsem dal do schránky svůj hlas pro Džasta za to, že organizuje kurz OHB. Při hlasování o tom, zda si předplatím časopis Ještěr jsem hlasoval „pro“. Toto hlasování bylo schváleno optickou většinou.Na VH jsem byl jen v pátek odpoledne a sobotu odpoledne, proto se nedivte, že zde něco chybí

Příloha 1: První generace pro Brontosaura

Jediná a poslední možnost zachování HB jako celku. Realizační tým projektu: Základ tvoří Tonda Tomek, Martin Drábek, ZuZa Kročáková… hledají se ale další. Hledají se osobnosti HB. Mělo by se jednat o významné osobnosti, které by se o nás trochu rozepsali do informačních materiálů (předpokladem tedy je, že je daná osobnost naším členem).Bude za potřebí kontaktovat naše staré členy za účelem obnovení jejich členství a účasti na našich akcí. Hledají se také vhodné propagační fotografie, které zachycují lidi a atmosféru na brontosauřích akcí.
Kontakty a další informace: Hnutí Brontosaurus, Michalova 4, Brno 62800, tel: 05/44215505, hnuti@brontosaurus.cz, http://www.brontosaurus.cz/
Hlavní cíle projektu: 1. Zajištění dlouhodobých finančních zdrojů, 2.Spolupráce s ostatními organizacemi, 3. Další propagace, 4. Zkvalitnění a zvýšení počtu akcí, 5.oslovení původních účastníků
Cílová skupina: členové z 70., 80. a 90. let. (zhruba 40 000 lidí), podle odhadu se podaří oslovit ¼, tedy 10 000 lidí. Kdyby byla efektivita 10%, přibylo by 1000 lidí. Rozpočet na 1. rok: 400 000 Kč

Příloha 2: Přehled činnosti KRK HB v roce 2001/2002 u našeho ZČ

Číslo KP Cíl kontroly Kontrolovaný Kontrolor Svědci Výsledek Závěr Datum Podnět
2001/10 Kontrola PsB Oddysea na Lukově ZČ HB KPL Robby Kubáň Teichmannová, Helínková Hodnoceno kladně, pouze drobné nedostatky Odstranit nedostatky, opakovat 28.7.-5.8.2001 KRK