Setkání organizátorů 24.1-26.1.2003 a Rada 24.1.2003 (Brno)

sepsal: Martin Perlík


        Je pátek, skoro bych řekl pátek třináctého vzhledem ke všemu co mě ten den postihlo, ale začnu až na Hlavním nádraží v Praze, kdy už byla většina problémů za mnou. Odtud nás vyjíždělo šest – Já, Věra, Rosťa, Robert Antonio, Honza a Pele. Rychlík si to pomalu šinul na Brno a my cestou přibírali další a další a další Brontosaury mířící také na sraz organizátorů – Pavko, Alča a Spajdr. Proběhly menší přesuny lidí, jenž nám měly zajistit a také pomalu zajistily obsazení celého kupé.
        A je tu Brno, podle Spajdra Šalingrad. My s Věrou a Rosťou se oddělujeme od zbytku a míříme ke Karlově pekárně, kde na nás čeká Toni s několika babama (jeho sestřenice a ještě jedna). Naším prvním cílem je Kancelář Hnutí, na to jsem opravdu zvědavej, tam jsem ještě nebyl. Sedáme na šalinu (tak říkají domorodci tramvajím, rozdíl jsem nezaznamenal) a jedeme až na konečnou. Vystupujeme na zastávce, která musí být asi místním architektonickým skvostem, protože nic tak odporného jsem ještě neviděl – samá ocel a plech. Po další cestě rozměklým sněhem se konečně dostáváme k našemu cíli – škole, kde se nachází kancelář. Kancelář je taková nepříliš velká místnost, se záclonami tvořenými plachtou s brontíkem a karimatkou. Je tu plno lidí. No aby nebylo, když jsme sem přišli my. Konečně poznávám lidi, které neznám, nebo je znám jen po majlu, třeba Lucku nebo Lenku Smržovou. Rada se odehrává v poměrně nudném duchu, nic moc se neděje, jediným zpestřením je lahev s kolou na stole, ze které se vyklubalo červené víno. Proběhlo několik hlasování, jejichž vrcholem bylo odhlasování toho, že příští valná hromada bude úplně stejná jako ta předchozí.
        Takže po třech hodinách je konečně čas, abychom se přesunuli na druhý konec města do Bystroušky, kde probíhá už nějakou dobu sraz organizátorů. Tentokrát jedeme dvěma šalinami, cesta trvá dobrou hodinu, skoro, jako když jedu do školy.
        Bystrouška… a opět plno lidí, zdravím známé a vzdávám seznamování se s neznámými. Překvapila mě tu Terka a velké množství červených příšerek a Tom Hradil, očividně velmi nažhavený diskutovat, takže jsem sotva stihnul shodit krosnu. Dnes jdeme spát brzy, protože podle dezorganizátorů bude zítra perný den.

        Ráno nás budí zpěv a hraní na kytaru. A rozcvička, tu si odpouštím. Po vegetariánské snídani následuje první přednáška – o sociálních skupinách, nějaká sociální psychologie či co. Přednáška docela jde, hlavně po ní následuje svačina. Další je diskusní blok. Rozdělili jsme se na tři skupinky – Organizátoři akce příroda, účastníci akce příroda a propagace. Já byl stažen ke skupině propagace, od které se toho dalo čekat nejvíce. Sice se diskuse vyvíjela docela slibně, bohužel s častým odbočováním od tématu, protože nebyla skoro vůbec řízena. V nejlepším nás organizátoři přerušili, že je omezený čas. To považuji za zásadní chybu, protože takhle vyšla skoro všechna snaha vniveč. Oběd a přednáška o jídle. Tu jsem si odpustil (oběd samozřejmě ne!) a vyšel z bran zaházet si s Tonim s freesbee. Měli jsme skvělý terén, když spadl talíř do bláta, mohli jsme ho umýt v loužích.
        Zpět dovnitř a po krátké pauze tvořené filmem O muži který sázel stromy následovala další přednáška – dramaturgie akce. No, spalo se mi dobře. Večer ještě přednáška o propagaci, vcelku zajímavá, i když ne mnoho nového. A konečně čas na probírání ekostanů. Tak jsme ale přišli o promítání filmu z Vopruzu (Svízelí Go! kurs). To vidím jako velkou chybu, protože nám tak filmem ubírali lidi, kteří by byli jinak schopni třeba i pomoci s ekostany, protože tento problém už docela hořel. Zároveň konečně získala čas k diskusi skupina zabývající se internetem. Ekostany se podařilo vyřešit docela úspěšně, internet také celkem pokročil. Později v noci už následovalo jen plkání na různá velmi pochybná témata, jež se s přibývající hodinou stávala stále pochybnějšími.

V neděli ráno už bylo vše takové klidnější a pozvolnější, následovala jen přednáška o psychologii.
A domů…
Šalinou… busem… metrem… busem… busem… tramvají… metrem a pěšky

Jak bych celou akci zhodnotil? Mohlo být více pohybu… mohlo být více diskusí… mohlo být maso… nemuselo být tolik přednášek… mohlo být více organizátorů…
Snad příště… v Brlohu

Postřehy z akce:
  • nejvíc se toho vyřešilo v mezičase, který se horko těžko sháněl a v šalině
  • bylo tam podezřele mnoho červených obludek
  • třetina lidí přijela od Prahy
  • chybělo maso
  • nedozvěděl jsem se skoro nic o Akci příroda
  • 30 lidí spících v jedné místnosti je docela dost
  • přednášky byly velmi uspávající, jako ve škole
  • až na to maso bylo jídlo docela dobré