Irská víkendovka-tance

EVERY MAN CHANCE

Tanec v reelovém rytmu.
A. ADVANCE AND RETIRE - 8 dob - Všichni tanečníci postupují do středu a zpět, dvakrát.
B. SWING - 8 dob - Všechny páry swingují na místě.
C. WOMEN IN - 8 dob - Dámy postupují promenádním krokem do středu a zpět na místo a to dvakrát.
D. MEN IN - 8 dob - Pánové postupují promenádním krokem do středu a zpět a to celkem dvakrát. Při jejich druhém směřování do středu dámy sidestepem se posunou o jedno místo v kruhu do prava.
Opakuje se podle trvání hudby.


NÁKŘÍ POLKA

Tanec v polkové rytmu pro jeden set v základním postavení, tj. dle nákresu, taneční pár je v tzv. waltzovém držení (tak se v této literatuře označuje taneční, které nás učili v mládí v klasických tanečních) - tanečník levým bokem do středu setu, tanečnice pravým bokem tamtéž.

O  X
X                             O
O                             X
X  O

1. DO STŘEDU, ZPĚT, O ČTVRTKU POSUNOUT - Všechny páry ve výše popsaném držení učiní polkovou "dvojkročku" do středu a zpět a polkovou otočkou se posunou po kruhu proti směru hodinových ručiček o jednu čtvrtinu kruhu na místo dalšího páru. To se zopakuje ještě třikrát tak, že páry se dostanou na původní pozici. (16 taktů)
2. SWING NA MÍSTĚ - Každý pár "swinguje" na svém místě. (8 taktů)
3. HOUSE AROUND - Pomocí čtyřech polkových otoček každý taneční pár obtancuje kru a vrátí se na svoji původní pozici. (8 taktů)
4. 1. FIGURA - Všechny čtyři páry vytvoří kruh a reelovým krokem jdou do středu a zpět (advance, retire), tanečnice sólo polkovou otočkou se přesunou proti směru hodinových ručiček na místo další tanečnice. S novým partnerem se uchopí do walzového držení, polkovou dvojkročkou jdou na střed a zpět a polkovou otočkou se v páru posunou o jednu čtvrtinu proti směru hodinových ručiček na pozici dalšího páru. (8 taktů)
Po tomto se znovu rozvinou do kruhu a opakuje se předchozí popsané ještě třikrát a na konci stojí původní pár na svém původním místě. (Celkem 32 taktů)
5. SWING NA MÍSTĚ. - Tancuje se to samé jako pod číslem 2 (8 taktů).
6. HOUSE AROUND - Tancuje se totéž jako pod číslem 3 (8 taktů).
7. 2. FIGURA (opět se to tak nenazývá, ale ...) - Tanečnice pravým bokem do středu setu vytvoří tzv. right hand star a postupují k protějšímu tanečníkovi, kterému podají levou ruku a podtáčejí se pod jeho levou rukou a okolo něho zpět do kruhu, míří k dalšímu tanečníkovi po směru hodinových ručiček, podává mu pravou ruku a podtáčí se pod ní. Dále všichni tancují v párech swing na místě. Podle stejného schematu toto bude provedeno ještě 3x s tím, že na konci je původní pár na svém původním místě. (64 taktů)
9. HOUSE AROUND - 8 taktů
Pokračuje se od začátku - čísla 1-3 do úplného konce.
Celková potřeba 184 taktů + 8 na rozjezd


AN RINCE MÓR

Kruhový tanec v reelovém rytmu pro neomezený počet párů. Tanečníci vytvoří kruh tak, že každý tanečník má svoji partnerku po své pravici.
A. Ring to Left and Right - 8 dob - Všichni tancující se drží v kruhu za ruce a tancují side-stepem doleva, zakončují "trojkami", vrací zpět a zakončují opět trojkami.
B. Swing with Ladies on Left - 8 dob - Pánové uchopí zkřížené ruce dam po jejich levé ruce a tancují swing na místě, otáčejí se po směru hodinových ručiček.
C. Swing with Partners - 8 dob - Předchozí figuru pánové zopakují se svoji partnerkou - dámou po pravici.
D. Link Arms - 8 dob - Pánové uchopí pravou rukou pravou ruku dámy po levici a zatočí se s ní po směru hodinových ručiček (2 doby), levou rukou uchopí levou paži partnerky a zatočí se s ní proti směru hodinových ručiček (2 doby), zopakuje zatočí s dámou po levici za pravou ruku, vrací se k partnerce, tu uchopí za obě ruce a zatočí ji tak, že oba stojí v kruhu čelem proti směru hodinových ručiček, dáma vně, pán uvnitř připraveni na další pohyb (4 takty).
E. Lead Round - 8 dob - Páry se pohybují v kruhu proti směru hodinových ručiček promenádním krokem po 6 dob a na poslední 2 doby vytvoří velký kruh jako na začátku k opakování tance.


TWO HANDS COUNTRY DANCE

Tento tanec se tancuje v rytmu reelu. Páry vytvoří velký kruh, v němž pánové jsou zády do středu a dámy proti nim zády vně kruhu. Páry stojí proti sobě a drží se za pravé ruce.
A. SEVENS - 8 taktů - Páry provedou sedm side-stepů na pánovu pravou stranu a zakončí "trojkami" (4 takty). To samé provedou zpět včetně "trojek" (4 takty).
B. CLAP - 16 taktů - Páry stojí proti sobě a navzájem tleskají následovně:

(a) zatleskání vlastníma rukama o sebe 2x
(b) zatleskání pravou rukou o partnerovu pravou ruku 2x
(c) zatleskání vlastníma rukama o sebe 2x
(d) zatleskání levou rukou o partnerovu levou ruku 2x
(e) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(f) tlesknutí pravou rukou o partnerovu pravou ruku 1x
(g) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(h) tlesknutí levou rukou o partnerovu levou ruku 1x
(i) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(j) tlesknutí vlastníma rukama o sebe za zády 1x
(k) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(l) tlesknutí oběma rukama s oběma rukama partnera 1x
C. SWING - 8 taktů Páry swingují na místě.
D. SEVENS AND CHANGE - 8 taktů - Všichni tanečníci tancují sedm side-stepů na svoji pravou stranu a následně "trojky" (4 takty), pak sedm side-stepů vlevo. Dámy se připojí k novému partnerovi, který se nachází po levici partnera původního a pak provedou "trojky".
E. REPEAT - Tanec se tancuje od začátku s novým partnerem.


THE WALLS OF LIMERICK

ree, (k x 32) , 2 páry tvoří 1 set. Zdi Limericku patří k nejjednodušším tancům z hlediska provedení. Tančící se postaví do řady v párech, tanečnice vždy po pravé ruce tanečníka a vždy dva a dva páry proti sobě.

1. ADVANCE AND RETIRE - 8 - Toto je základní rys většiny tzv. long dances. Gentleman vezme partnerčinu levou ruku do své pravé a oba postupují k protějšímu páru promenádním krokem (2 takty) a zpět na původní místo (2 takty). Toto se zopakuje ještě jednou.(2x Advance and retire – promenádovým krokem dva kroky k sobě a dva zpět, pak ještě jednou. Při poslední trojce se páry pustí)
2. HALF RIGHT AND LEFT - 8 - Dámy si vymění místa sidestepem napříč levým bokem, míjejí se čelem k sobě. Pohyb na novém místě zakončují trojkami (4 takty). Pánové stojí na místě, na poslední trojku dam zatančí též trojku. To samé učiní pánové s tím rozdílem, že jdou napříč pravým bokem (4 takty).
3. DANCE WITH OPPOSITE - 8 - Gentleman vezme pravou rukou za pravou ruku protější dámu, oba postupují sidestepem ve směru levé ruky pána, postup zakončí trojkami (4 takty), stejným způsobem zpět, na konci trojky a čelem obrat k vlastní tanečnici (vlastnímu tanečníkovi).
4. DANCE AROUND - 8 - Gentleman uchopí ruce své partnerky a oba tančí do kruhu okolo druhého páru (8 taktů). Končí pohledem stejným směrem jako na začátku před další párem v pořadí. Na sedmou dobu se již zastavíme na novém místě a na osmou bychom již měli býti připraveni tančit s novým párem.

Dále se opakuje totéž s dalšími páry dokud zní hudba.