PaRaNoiA III. (hrad Lukov) 10.8.–22.8. 2003 - Jirka Hovorka


Paranoia III, (10.-22.8.2003)

V 1900 bylo v Bystřici pod Hostýnem rušněji než obvykle. Sjelo se sem přes 20 dobrodruhů. Jelikož jejich úkolem nebylo obléhání nádraží, ale oprava hradu tak se brzy vydaly na cestu k hradu.

Jednalo se o zdatné dobrodruhy a tak se vydaly cestou, která nebyla zrovna nejkratší, ale za to krásná. Vedla na Hostýn kde se dobrodruzi posílili vodou z léčivého pramene. Dále pak na Pardus. Tam s prohlédli Lukovské panství, měli ho jako na dlani. Po krátké přestávce seběhli z kopce a za chvíli stanuli na Králkách. Tam je přivítala královna a pak se všichni odebrali na hrad a usnuly.

V pondělí se vstávalo kolem osmé hodiny. Jelikož se jednalo o první den na hradě tak se ještě nepracovalo. V ostatní dny už ale ano. Jednalo se o opravu hradu a výsledky práce byly hned vidět. Pracovalo se u míchačky – výroba malty, na hospodářské budově se natíralo, hned vedle se dodělávali poslední úpravy na Svatojánce, další velké pracoviště bylo v Jižním parkánu kde se zazdívala hradba a poslední bylo na západním konci hradu. Byl to „Šamanův pařez“. Po práci následoval oběd. Ten se sice sestával z jednoho chodu, ale za to bylo občas vidět i maso. Sotva stačili dobrodruzi vytrávit, vydali se do okolí hradu. Hned v prvních pár minutách poznali že jsou zde zapotřebí. Po kraji se potulovala řada žoldáků, bestií a jiné havěti.

Při větších vedrech vzali řemeslníci za vděk blízkým rybníkem. Sice v něm byly řasy, ale voda to byla.

Po večeři došlo na smlouvání a obchodování. Při tomto čase se navíc vypláceli různé odměny (například za ochranu karavan, zabití bestií apod.). Obchodování často skončilo až za tmy a tak posedávali řemeslníci ještě chvíli u ohně a šli spát. Spávalo se pod širým nebem, v případě špatného počasí pod klenbou.

I v sobotu se pracovalo. Oprava hradu byla totiž prvořadá. Na některých místech už byly sice práce hotovy, ale řemeslníci byly potřeba zase jinde. Dokonce byl zdolán i pařez. Bohužel byl při zdolávání pařezu zraněn jeden z dělníků – slavný generál Šaman. Dostalo se mu ale brzy kvalifikovaného ošetření a tak se snad na hrad brzy vrátí.

Po obědě následovaly tradiční vodní radovánky v rybníku ve Vlčkové. Večer se začalo tancovat na nádvoří a protancovali jme se až do neděle.

Jelikož se neděle zve od slova nedělání, tak se hrad neopravoval. Snídalo se až kolem deváté hodiny. Poté se řemeslníci rozutekly do kraje kde provozovali většinou obchodní činnost. Také se jim podařilo přemoci zlého démona který jim ztěžoval práci.

Po vydatném obědě sestávajícího se z ovesné kaše se část řemeslníků odebrala do lazaretu za generálem Šamanem, část do Lešné a část zůstala na hradě. Také nás opustili někteří dobrodruzi, protože měli neodkladnou práci v jiných končinách. Po tom co se vrátili obě výpravy zpět na hrad byla večeře a po ní se šlo několik řemeslníků obveselit na tancovačku do Vlčkové.

V pondělí ráno se nám těžce vstávalo. Jednak odjel trubač a nikdo jiný se nechtěl budíčku zhostit tak bouřlivým způsobem a jednak se šlo v neděli později spát. I přesto se podařilo splnit některé úkoly při opravách hradu. Zůstalo jen dozdívání Jižního parkánu, čištění příkopu a odklízení zeminy za západním palácem. Po těstovinovém obědě se řemeslníci vydali do okolí hradu aby vyhnali žoldáky, kteří usilovali o životy lidí pozvaných královnou. Po večeři se hrála oddechová hra „Matfizácká mafie“ a šlo se spát.

Úterní dopoledne se nijak nelišilo od pondělního. Práce v Jižním parkánu i v hradním příkopu rychle ubíhali. V příkopu byla nalezla řada věcí po předchozích obyvatelích hradu.

Po bramborovém obědě se sice řemeslníci rozeběhli do okolí hradu, ale moc valný úspěch jejich činnost nepřinesla. Místní čarodějky vnesly do kraje spoustu zmatku, další úsilí mařili žoldáci. Večer se dobrodruzi uklidnili psychohrou v podzemních prostorách hradu.

Ve středu jsem měl službu a tak jsem se mohl při roznášení stravy na jednotlivá pracoviště seznámit s rychlostí postupu oprav. K obědu jsme připravili špagety na sladko, které měli velký úspěch. Po obědě se dobrodruzi rozběhli naposledy do kraje a pobili zbytek žoldáků. Na oslavu byla připravena trička která si každý vyzdobil, nebo nechal vyzdobit jak chtěl.

Pobyt na hradě zakončila čtvrteční hostina a závěrečný výlet do jeskyně. V pátek se dokončil úklid a řemeslníci se rozjeli do svých domovů.