Irská víkendovka (zámek Bučovice) 9.-12.4.2004

EVERY MAN CHANCE

Tanec v reelovém rytmu.
A. ADVANCE AND RETIRE - 8 dob - Všichni tanečníci postupují do středu a zpět, dvakrát.
B. SWING - 8 dob - Všechny páry swingují na místě.
C. WOMEN IN - 8 dob - Dámy postupují promenádním krokem do středu a zpět na místo a to dvakrát.
D. MEN IN - 8 dob - Pánové postupují promenádním krokem do středu a zpět a to celkem dvakrát. Při jejich druhém směřování do středu dámy sidestepem se posunou o jedno místo v kruhu do prava.
Opakuje se podle trvání hudby.


TWO HANDS COUNTRY DANCE

Tento tanec se tancuje v rytmu reelu. Páry vytvoří velký kruh, v němž pánové jsou zády do středu a dámy proti nim zády vně kruhu. Páry stojí proti sobě a drží se za pravé ruce.
A. SEVENS - 8 taktů - Páry provedou sedm side-stepů na pánovu pravou stranu a zakončí "trojkami" (4 takty). To samé provedou zpět včetně "trojek" (4 takty).
B. CLAP - 16 taktů - Páry stojí proti sobě a navzájem tleskají následovně:

(a) zatleskání vlastníma rukama o sebe 2x
(b) zatleskání pravou rukou o partnerovu pravou ruku 2x
(c) zatleskání vlastníma rukama o sebe 2x
(d) zatleskání levou rukou o partnerovu levou ruku 2x
(e) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(f) tlesknutí pravou rukou o partnerovu pravou ruku 1x
(g) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(h) tlesknutí levou rukou o partnerovu levou ruku 1x
(i) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(j) tlesknutí vlastníma rukama o sebe za zády 1x
(k) tlesknutí vlastníma rukama o sebe 1x
(l) tlesknutí oběma rukama s oběma rukama partnera 1x
C. SWING - 8 taktů Páry swingují na místě.
D. SEVENS AND CHANGE - 8 taktů - Všichni tanečníci tancují sedm side-stepů na svoji pravou stranu a následně "trojky" (4 takty), pak sedm side-stepů vlevo. Dámy se připojí k novému partnerovi, který se nachází po levici partnera původního a pak provedou "trojky".
E. REPEAT - Tanec se tancuje od začátku s novým partnerem.


NÁKŘÍ POLKA

Tanec v polkové rytmu pro jeden set v základním postavení, tj. dle nákresu, taneční pár je v tzv. waltzovém držení (tak se v této literatuře označuje taneční, které nás učili v mládí v klasických tanečních) - tanečník levým bokem do středu setu, tanečnice pravým bokem tamtéž.

O  X
X                             O
O                             X
X  O

1. DO STŘEDU, ZPĚT, O ČTVRTKU POSUNOUT - Všechny páry ve výše popsaném držení učiní polkovou "dvojkročku" do středu a zpět a polkovou otočkou se posunou po kruhu proti směru hodinových ručiček o jednu čtvrtinu kruhu na místo dalšího páru. To se zopakuje ještě třikrát tak, že páry se dostanou na původní pozici. (16 taktů)
2. SWING NA MÍSTĚ - Každý pár "swinguje" na svém místě. (8 taktů)
3. HOUSE AROUND - Pomocí čtyřech polkových otoček každý taneční pár obtancuje kru a vrátí se na svoji původní pozici. (8 taktů)
4. 1. FIGURA - Všechny čtyři páry vytvoří kruh a reelovým krokem jdou do středu a zpět (advance, retire), tanečnice sólo polkovou otočkou se přesunou proti směru hodinových ručiček na místo další tanečnice. S novým partnerem se uchopí do walzového držení, polkovou dvojkročkou jdou na střed a zpět a polkovou otočkou se v páru posunou o jednu čtvrtinu proti směru hodinových ručiček na pozici dalšího páru. (8 taktů)
Po tomto se znovu rozvinou do kruhu a opakuje se předchozí popsané ještě třikrát a na konci stojí původní pár na svém původním místě. (Celkem 32 taktů)
5. SWING NA MÍSTĚ. - Tancuje se to samé jako pod číslem 2 (8 taktů).
6. HOUSE AROUND - Tancuje se totéž jako pod číslem 3 (8 taktů).
7. 2. FIGURA (opět se to tak nenazývá, ale ...) - Tanečnice pravým bokem do středu setu vytvoří tzv. right hand star a postupují k protějšímu tanečníkovi, kterému podají levou ruku a podtáčejí se pod jeho levou rukou a okolo něho zpět do kruhu, míří k dalšímu tanečníkovi po směru hodinových ručiček, podává mu pravou ruku a podtáčí se pod ní. Dále všichni tancují v párech swing na místě. Podle stejného schematu toto bude provedeno ještě 3x s tím, že na konci je původní pár na svém původním místě. (64 taktů)
9. HOUSE AROUND - 8 taktů
Pokračuje se od začátku - čísla 1-3 do úplného konce.
Celková potřeba 184 taktů + 8 na rozjezd


THE WALLS OF LIMERICK

ree, (k x 32) , 2 páry tvoří 1 set. Zdi Limericku patří k nejjednodušším tancům z hlediska provedení. Tančící se postaví do řady v párech, tanečnice vždy po pravé ruce tanečníka a vždy dva a dva páry proti sobě.

1. ADVANCE AND RETIRE - 8 - Toto je základní rys většiny tzv. long dances. Gentleman vezme partnerčinu levou ruku do své pravé a oba postupují k protějšímu páru promenádním krokem (2 takty) a zpět na původní místo (2 takty). Toto se zopakuje ještě jednou.(2x Advance and retire – promenádovým krokem dva kroky k sobě a dva zpět, pak ještě jednou. Při poslední trojce se páry pustí)
2. HALF RIGHT AND LEFT - 8 - Dámy si vymění místa sidestepem napříč levým bokem, míjejí se čelem k sobě. Pohyb na novém místě zakončují trojkami (4 takty). Pánové stojí na místě, na poslední trojku dam zatančí též trojku. To samé učiní pánové s tím rozdílem, že jdou napříč pravým bokem (4 takty).
3. DANCE WITH OPPOSITE - 8 - Gentleman vezme pravou rukou za pravou ruku protější dámu, oba postupují sidestepem ve směru levé ruky pána, postup zakončí trojkami (4 takty), stejným způsobem zpět, na konci trojky a čelem obrat k vlastní tanečnici (vlastnímu tanečníkovi).
4. DANCE AROUND - 8 - Gentleman uchopí ruce své partnerky a oba tančí do kruhu okolo druhého páru (8 taktů). Končí pohledem stejným směrem jako na začátku před další párem v pořadí. Na sedmou dobu se již zastavíme na novém místě a na osmou bychom již měli býti připraveni tančit s novým párem.

Dále se opakuje totéž s dalšími páry dokud zní hudba.


THE FAIRY REEL

Jde o tanec dvou pánů a čtyř dam zformovaných do dvou trií. Původně jde o tzv. square dance, v tomto provedení jde o postupný long dance.

Formace vypadá následovně:

O X O
O X O

A. ADVANCE AND RETIRE - 8 takt
Gentleman uchopí vnitřní ruce partnerek a všichni tři postupují vpřed naproti protější trojici tzv. Promenade Step (2 takty), zpět na místo (2 takty). Toto se zopakuje ještě jednou s tím, že trojice se spojí podáním rukou do kruhu (4 takty).

B. RINGS - 8 taktů
Všichni tancují sidestepem proti směru hodinových ručiček (vpravo), pohyb zakončen trojkami (4 takty), to samé zpět (4 takty).

C. ADVANCE AND RETIRE - 8 taktů stejné jako část A

D. RINGS - 8 taktů Opakovat část B s tím, že nejprve se "točí" kruh vlevo. Po závěrečných trojkách otáčí se gentleman čelem ke své partnerce po pravé ruce a ta se otáčí čelem k němu.

E. SLIP SIDES - 16 taktů
Partneři čelem k sobě v uchopení pravou rukou tancují sidestepem na stranu po mužově levici, zakončit trojkami a zpět. V průběhu trojek se muž obrací čelem k druhé partnerce, původní partnerka se obrací čelem do původního směru. Ve stejné době volné partnerky postupují sidestepem vpravo, zakončují trojkami a zpět. V průběhu posledních trojek se obrací ke svým partnerům čelem. (8 taktů).
Stejný pohyb provede gentleman s partnerkou vlevo s návratem do původní pozice (8 taktů).

F. GENTS CENTRE AND LINK ARMS - 16 taktů
Pánové postupují proti sobě promenádním krokem, zaháknou lokte pravé ruky a udělají otočku - končí ve 4. taktu, otočí se, zaháknou za levý loket, provedou otočku a vracejí se ke svým partnerkám. Končí čelem k partnerce původně po pravé ruce. Pravou rukou uchopí pravou ruku této partnerky a provedou otočku za pravou. Pak pánové postupují k druhé partnerce, se kterou provedou otočku za levou ruku. Znova se vrací k původní partnerce a znovu provedou otočku za pravou rukou a končí na svém místě ve středu mezi tanečnicemi.

G. SQUARE - 16 taktů
Čtyři dámy tancují sidestepem po obvodu čtverce tak, že partnerky po pravé ruce tanečníků tancují vlevo a při míjení uvnitř, partnerky po levé ruce tanečníků tancují vpravo a při míjení tanečnic jsou za nimi. Takto obtancují celý čtverec s tím, že se vrátí na původní místo. V tentýž čas tanečníci tancují sidestepem po obvodu čtverce, jehož vrcholy tvoří středy stran čtverce, který obtancovávají tanečnice (shape of a diamond). Končí také na svém původním místě.

O X O
O X O

I. ARCHES - 8 taktů
Pánové uchopí tanečnice za vnitřní ruce, zdvihnou pravé ruce (vytvoří bránu) a tanečnice po levé ruce vstupuje do této brány a obíhá tanečníka (ten druhou tanečnici nepouští, ale podtáčí se s podbíhající tanečnicí) - 2 takty. Dále zdvihne levou ruku s rukou tanečnice na levé straně, vytvoří bránu, kterou podbíhá tanečnice zprava. - 2 takty. Ještě jednou se provede totéž jako na začátku - 2 takty a všichni tři v držení za ruce se postaví do výchozí polohy - 2 takty.

J. ADVANCE AND RETIRE - 8 taktů
Tria postupují proti sobě a zpět - 4 takty. Tria uvolní ruce z držení, postupují proti sobě, míjejí se pravými rameny a přistupují k novému triu. (8 taktů).

THE GALWAY REEL

Tanec je určen trojici tanečníků buď v sestavě X O X nebo O X O , kde X = tanečník a O = tanečnice (při popisu budeme vycházet z 2. verze postavení tanečníků).

1. Pán uchopí obě dámy za ruce a všichni společně tančí tři kroky vpřed, pustí se, otočí se všichni za pravým ramenem, opět se uchopí a stejně tancují zpět na výchozí místo, pustí se, otočí za pravým ramenem a opět se uchopí za ruce - 8 taktů

2. Všichni tři v řadě tančí sidestep vpravo, který je zakončen trojkami. Stejným způsobem se vrací a opět zakončují trojkami - 8 taktů

3. Obě dámy se uchopí za pravé ruce a udělají půlotočku, vymění si místa aniž by své pravé ruce pouštěly, zvednou je, čímž vytvoří bránu, pod kterou jejich partner podtančí na druhou stranu. Dámy si opět půlotočkou vymění místa (stále se drží za ruce), zvednou ruce a partner, který se mezitím otočil opět za pravým ramenem, se pod bránou vrátí zpět na své místo - 8 taktů

4. Všichni tři tančí figure of eight, tedy tzv. osmičku. Začíná ji pán s dámou po jeho pravici a oba se míjí pravými rameny- 8 taktů

5. Všichni tři utvoří kruh, chytí se za ruce a tančí sidestepem vpravo. Během trojek vytvoří pán a dáma po jeho levici bránu, pod kterou projde dáma po pánově pravici. Všichni tři se uchopí za ruce a tančí sidestepem v kruhu vlevo. Následují trojky, při nichž bránou vytvořenou tanečníkem a prvně procházející dámou projde druhá dáma. Opět sidstep v kruhu vpravo, trojky, bránu vytváří obě dámy a prochází pán. Poslední sidestep vlevo a během trojek se kruh rozevře a taneční sestava je původní s tím, že oproti začátku stojí na opačných stranách tanečníka - 16 taktů