Halo, halo (zámek Veltrusy) 28.-30.11.2008


Víkendovka pražského OHB: Hallo, Hallo

Místo: Veltrusy, zámecký park
Datum: 28 - 30.listopadu
Kdo: Organizátoři pražského kurzu OHB a jejich účastníci

,,Jsem Mischell od partyzánů, dobře poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat! Pojďte rychle za mnou a dávejte pozor na gestapo.,, V temné zimě rychle Mischell následujeme, zahýbáme na sto let starý nýtovaný most. Na mostě vidíme hlouček lidí stojící uprostřed mostu u závory. Jdou proti nám. Naštěstí jsou to také partyzáni dokonce zkušení. Přidávají se k nám. Čeká nás těžký úkol který musíme splnit pro Francii. Nejdříve se musíme připravit - důležité je znát se mezi sebou do největších detailů, proto si několik stanovených otázek navzájem pokládáme:,,Ve vaně sedíš na špuntu nebo na druhém konci?,, Po té se vydáváme do kavárny René, kde nás opravdu v teple čeká René. Dozvídáme se, že kavárna už zažila spoustu věcí. ,,Ta díra přede dveřmi je od granátu a podívejte se na stěny, jaké jsou na nich díry od kulek.“ říká René. Zve nás ke stolu. Jídlo a pití pro partyzány zdarma! Jsou nám předávány tajné informace. Áááá máme štěstí, René má zrovna svátek a přináší dort… menší oslavička je velice vítána.
Druhý den musíme do Říše na nucené práce – v náklaďáku nás odvážejí. Nevolnická práce vytrhávání akátů. Akáty jsou pichlavé jak ostnaté dráty. Naštěstí můžeme být spolu a i nářadí jsme dostali a mráz přežijeme zahřívajíc se prací. Po práci nás opět odvážejí do kavárny, kde dostáváme příděl jídla. Hned poté následuje výcvik. Běžíme nevíme kam, nácvik střelby, nácvik boje s němci, test se znalostí historie průběhu války, test z partizánských znalostí a nakonec přepadáme neozbrojeného italského vojáka (asi zběha), ze kterého rveme jeho uniformu a přivlastňujeme si ji, vojáka zanecháváme napospas osudu. Když jsme dorazili zpět do kavárny, tak se učíme padělávat obraz Padlé madony s velkýma balónkama. Večer musíme projít výcvikem funkcí do kterých budeme postupně zařazeni. Sžívání se s přidělenou funkcí není vůbec lehké – hlavně aby nás pak nikdo nepoznal, jinak by to znamenalo už to poslední co člověk na světě musí.
Poslední den výcviku opět nucené práce, ale už o dost lepší práce. Čištění místa pro příští boje kruté války - malé náletové stromky musejí pryč. S velkým překvapením jsme vysláni rovnou do města. Musíme využít tajných informací. Snažíme se proniknout na zámek kde se koná oslava zapálení Reichstagu a obrat německého generála o vzácný obraz Padlé madony s velkýma balónkama. Přes pohřební ústav, policejní stanici, kavárnu, náměstí, sklepení, posádku armády... Často jsme skončili v nemocnici a několikrát ve vězení. Sice zámek vzal trochu za své, ale úkol se povedlo splnit pro Francii!

Diego