Úvod Pražský klub Organizátorům Hnutí Brontosaurus

 Klub přátel Lukova
Úvod
O nás
Hrad Lukov
Místa kam jezdíme
Jak se zapojit
Organizátoři
Kursy, školení
Napsali o nás
Naši partneři
Kontakty

 Forum

 Plánované akce

 Kronika - fotogalerie
2012
2011
2010
2009 a starší

 Lukovské království
Jméno:
Heslo:
 

wired by CESNET2

Klub přátel Lukova

Připomínky ke stránkám,
fotky, texty...
posílejte na
vera(tečička)konupkova
(zavináček)
centrum(bod)cz

© 1996 - 2009
>>Úvod >>2009 >>Strom pro brontosaura

Strom pro brontosaura (Praha, Kavčí Hory) 14.11. 2009

Kdo všechno se zúčastnil:
       organizátoři a řada dobrovolníků....



  • Přibližně tři tisíce kusů sazenic keřů a stromů bylo vysázeno v soboru 14.11.2009 v rámci akce „Strom pro Brontosaura“ na Kavčích Horách (Praha 4), kterou připravilo Hnutí Brontosaurus a Česká televize, ve spolupráci s Magistrátem hl.m. Prahy (OOP), Městskou částí Prahy 4, Lesy hl.m. Praha, Ekologickým střediskem hl.m. Prahy Toulcův dvůr a dalšími.

    „Své“ dřeviny si na Kavčí hory přišlo vysadit okolo 110 lidí, včetně starosty MČ P4 Pavla Horálka a radního Magistrátu Hl. m. Prahy Petra Štěpánka. Velký kus práce odvedly děti ze Základní školy Karla Čapka, které vysadily několik stovek sazenic. Sázelo se celý den a někteří kolemjdoucí si pro radost zasadili třeba jen deset keřů. Stromečky přišly zasadit i se svými rodiči děti ve věku od 2 let. Každý sazeč si odnesl drobnou odměnu.

    Cílem výsadby převážně původních dřevin bylo zabezpečit nezpevněný svah na kraji cenného lesního porostu na Kavčích horách proti erozi. Druhy dřevin byly zvoleny tak, aby zároveň poskytly úkryt a potravu pro drobné obratlovce, například zpěvné ptáky, plchy, veverky, a zároveň, aby byly také esteticky příjemné pro návštěvníky této lokality. Proto největší zastoupení z vysazených dřevin měly lísky obecné, růže šípkové, kaliny obecné, brsleny evropské a zimolezy tatarské. Doplněny byli nepůvodními zlaticemi (forsytie) (ve městech oblíbenými pro časné jarní kvetení), růžemi svrasklými (pro květ), šípky (pro zajímavé plody) a hlošinami úzkolistými (pro ozdobnost svých listů). Keře doplnily sazenice stromů, zejména dubu zimního, javorů babyk a habrů obecných.

    Podle reakcí účastníků se akce „Strom pro Brontosaura“ líbila, potěšily i drobné soutěže, kvízy a hry, které připravily Lesy Prahy a Hnutí Brontosaurus. Velká část sazečů projevila zájem přijít na další podobnou Brontosauří akci. Pořadatelé akce děkují za velkou podporu MČ Prahy 4, za poskytnutí technického zázemí (zapůjčení nářadí, laviček, kontejnerů na odpady, základní ochranné pomůcky apod.), Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl.m. Prahy za odbornou pomoc, Lesům hl.m. Prahy za zapůjčení nářadí a zajištění doprovodného programu, stejně tak i Ekologickému středisku Toulcův dvůr a Městské policii Praha 4 za asistenci strážníků.

    Děkuji všem, kteří přišli a přiložili ruky k dílu! Veliké díky vám všem!

    Největší díky však patří Petrovi "Sokolovi" Židonovi ze ZČ HB KPL, který to všechno organizoval a byl u všeho... Vzal si největší díl zodpovědnosti a nasadil vše. Díky!
    Druhé veliké poděkování patří Pavlovi Jeřábkovi ze ZČ HB Kandík, bez jehož pomoci a odborných rad by akce neměla šanci proběhnout. Díky!
K dispozici je:

vysílání zpravodajství ČT 24,

vysílání zpravodajství ČT 24 (čas 18:07:25-18:07:48, nebo čas počítače: cca 7 minuta 20 sekunda),

18 fotek Jiřího "Georgeho" Dražila, ke stažení 3MB, to samé na "Rajčeti"

Věra Konůpková 44 fotek, ke stazeni: (originál 37MB)

Zuzana "Pipla" Svobodová 13 fotek, (ke stažení 1,5MB)

poděkování organizátorům na hlavních stránkách Brontotosaura

Lenka "Dráče" Bartovská 11 fotek, (ke stažení 26MB)

děti ze Základní školy Karla Čapka a jejich web s fotkama

Martin "Astragoth" Perlík 24 fotek, (ke stažení 5MB), web Martina na "Rajčeti"